Η Κρήτη, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, έχει μακρά ιστορία στην οινοποιία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Το ποικιλόμορφο έδαφος του νησιού, με το συνδυασμό βουνών, οροπεδίων και παράκτιων περιοχών, συμβάλλει στην παραγωγή μοναδικών και γευστικών κρασιών. Ακολουθούν μερικές ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού από την Κρήτη που θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε:
Βιδιανό:
Το βιδιανό είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που προέρχεται από την Κρήτη. Τα κρασιά που παράγονται από τα σταφύλια Βιδιανό χαρακτηρίζονται από το αρωματικό τους προφίλ, εμφανίζοντας συχνά νότες εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και βοτάνων. Τα κρασιά από την ποκιλία Vidiano μπορούν να κυμαίνονται από ελαφριά και δροσιστικά έως πιο σύνθετα και δομημένα.
Ασύρτικο:
Ενώ το Ασύρτικο συνδέεται περισσότερο με το νησί της Σαντορίνης, καλλιεργείται επίσης σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Αυτή η λευκή ποικιλία σταφυλιών παράγει τραγανά, υψηλής οξύτητας κρασιά με ορυκτές νότες. Τα ασσύρτικα κρασιά από την Κρήτη έχουν συχνά έναν ξεχωριστό χαρακτήρα επηρεασμένο από το τοπικό έδαφος.
Δαφνί:
Το Δαφνί είναι μια σπάνια κρητική ποικιλία σταφυλιών που παράγει αρωματικά λευκά κρασιά. Η ονομασία του προέρχεται από την δάφνη, και τα κρασιά είναι γνωστά για τα φυτικά και λουλουδάτα χαρακτηριστικά τους, που συχνά θυμίζουν φύλλα δάφνης. Τα κρασιά Δαφνί είναι συνήθως ξηρά, με φρέσκο και ζωηρό προφίλ.
Malvasia di Candia Aromatica:
Αυτή η λευκή ποικιλία σταφυλιών καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης. Τα κρασιά που παράγονται από Malvasia di Candia Aromatica είναι αρωματικά και λουλουδάτα, με νότες εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων. Χρησιμοποιούνται συχνά σε χαρμάνια ή ως μονοποικιλιακός οίνος.
Κοτσιφάλι:
Το Κοτσιφάλι είναι μια κόκκινη ποικιλία σταφυλιών που κατάγεται από την Κρήτη και συχνά αναμειγνύεται με άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως η Μανδηλαριά. Τα κρασιά που παράγονται από το Κοτσιφάλι τείνουν να είναι μεσαίου έως γεμάτου σώματος, με γεύσεις κόκκινων φρούτων, μπαχαρικά και μέτριες τανίνες.
Μανδηλαριά:
Η Μανδηλαριά είναι μια κόκκινη ποικιλία σταφυλιών που φυτεύεται ευρέως στην Κρήτη. Παράγει στιβαρά και βαθιά χρωματισμένα κόκκινα κρασιά με γεύσεις σκούρων μούρων, βοτάνων και μερικές φορές μια πινελιά σοκολάτας. Η Μανδηλαριά συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες αμπέλου για να εξισορροπηθούν οι ισχυρές τανίνες της.
Ρωμέικο:
Το Ρωμέικο είναι μια κόκκινη ποικιλία σταφυλιών που ιστορικά έχει συνδεθεί με την περιοχή των Χανίων στην Κρήτη. Ενώ οι φυτεύσεις του έχουν μειωθεί με την πάροδο των ετών, γίνονται προσπάθειες για την αναβίωση αυτού του παραδοσιακού σταφυλιού. Τα κρασιά που παράγονται από το Ρωμέικο μπορεί να έχουν ελαφρύ έως μέτριο σώμα με κόκκινα φρούτα και λουλουδάτες νότες.
Θραψαθήρι:
Το Θραψαθήρι είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιών που ευδοκιμεί στο θερμό κλίμα της Κρήτης. Τα κρασιά που παράγονται από Θραψαθήρι είναι συνήθως τραγανά, με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Αυτό το σταφύλι χρησιμοποιείται συχνά τόσο στην παραγωγή ξηρών όσο και γλυκών κρασιών.
Όταν εξερευνείτε τα κρασιά της Κρήτης, σκεφτείτε να επισκεφθείτε τα τοπικά οινοποιεία για να γνωρίσετε την ποικιλία των γεύσεων και να μάθετε για τις παραδόσεις οινοποίησης που κάνουν τα κρητικά κρασιά μοναδικά.